Behandelingen

Herbehandeling van de wortelkanaalen

Meestal slaagt een wortelkanaalbehandeling in één keer. Maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. Dit kan komen door een lekkende vulling of door tandbederf, of doordat het wortelkanaal niet helemaal schoongemaakt kon worden. Dan raakt het wortelkanaal door bacteriën opnieuw geïnfecteerd. De bacteriën kunnen dan een wortelpuntontsteking in het kaakbot veroorzaken.

Waarom moet een wortelkanaalbehandeling opnieuw uitgevoerd worden?

Ondanks een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling kan de wortelpuntontsteking in het kaakbot toch pijn doen. Op een röntgenfoto kan de tandarts zien dat er kaakbot rondom de wortelpunt is opgelost. Dit wordt veroorzaakt door de wortelpuntontsteking. Met moderne instrumenten en materialen kan de tandarts de wortelkanalen opnieuw reinigen en vullen, zelfs als ze al een keer zijn behandeld.


Hoe verloopt een herbehandeling van de wortelkanalen?

De procedure is erg gelijkaardig aan een gewone wortelkanaalbehandeling. Alleen moet bij de herbehandeling eerst het oude wortelkanaalvulmateriaal verwijderd worden alvorens de wortelkanalen schoon gemaakt kunnen worden. Alle obstakels, zoals wortelstiften en oud vulmateriaal, worden verwijderd. Dan bekijkt de endodontoloog de kanalen grondig en maakt ze schoon met instrumenten en ontsmettende spoelmiddelen. Het verwijderen van obstakels en het schoonmaken van de wortelkanalen kost veel tijd. Daarom duurt een herbehandeling meestal iets langer dan een gewone wortelkanaalbehandeling.

  • Wanneer het mogelijk is, dan is het altijd het beste om uw tand te redden. Herbehandelde tanden kunnen goed functioneren voor jaren, soms zelfs levenslang. De vooruitgang in de technologie zorgt er constant voor dat de manier dat een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd verandert en verbetert. Daarom dat uw endodontoloog nu met nieuwe technieken en nieuwe kennis elementen beter kan behandelen dan vroeger. Zoals met elke tandheelkundige behandeling zijn er wel niet altijd garanties. Uw endodontoloog kan wel de verschillende opties en hun kansen op succes met u bespreken.

  • In een aantal gevallen is herbehandeling geen goede optie. Dan kan er voor endodontische microchirurgie gekozen worden. Dat betekent dat er een fijn sneetje in uw tandvlees wordt gemaakt om toegang te verkrijgen tot de geïnfecteerde worteltip zonder dat de bestaande restauratie wordt geraakt.

  • Het enige alternatief is extractie (het trekken van de tand). In dat geval kan de verloren tand vervangen worden door een implantaat, een brug of een uitneembare prothese. Deze opties kunnen echter wel regelmatig heel wat duurder uitvallen en vragen ook heel wat meer zittijden om tot het gewenste resultaat te komen.

    In de meeste gevallen kan een tand gered worden met een endodontische behandeling. Soms kan een tand niet gered worden en moet hij vervangen worden door een prothetische oplossing.